68'

5e klasse 10

25 februari 2024 10:00

S. de Wijngaert

Het was op zondag 25 februari dat het prestigieuze Zondag 2 van ATC ‘65 voor de tweede keer dit seizoen mocht strijden tegen de voormalige profclub Tubantia uit Hengelo. Het beloofde weer een spannende dag te worden. De week ervoor waren de heren hun kans op de beker verloren met dank aan de Turkse Kracht uit Deventer. Nu was er de hoop dat Barbaros dit weekend hun Turkse kracht in zou zetten tegen de nummer 2 in de competitie. Als ATC dit weekend zou winnen en SV Losser verliezen, dan zouden onze helden weer naar de tweede plek in de competitie stijgen. Koploper DSVD zou deze dag tegen hekkensluiter LSV moeten spelen, maar die wedstrijd werd afgelast. Gelukkig hebben ze in Deurningen eindelijk ontdekt hoe dat werkt en hadden ze de wedstrijd een keertje niet op papier afgedaan.

Winnen van Tubantia zou onder normale omstandigheden geen probleem moeten zijn, zij staan immers niet voor niets op plek 10 (van de 11 teams) en de vorige wedstrijd had ATC met 0-3 gewonnen. Echter was leider (en fotograaf) “Flits” de afgelopen dagen flink aan het lobbyen geweest om extra spelers te krijgen om zo zowel de basis als de dugout gevuld te krijgen. Wellicht is dat ook wel de echte reden dat hij “Flits” wordt genoemd, naar de kortsluiting die hij regelmatig krijgt van alle afmeldingen. Zou ook veel logischer zijn, want het Tweede voetbalt altijd met daglicht. (Of hij zou “Klik” genoemd moeten worden.)

De doelpuntenmakers van de vorige competitiewedstrijd tegen Tubantia waren helaas afwezig door blessures en wintersport. Hetzelfde was ook de afwezigheidsverklaring voor enkele andere vaste krachten en ook wat B- en C-categorie spelers hadden last van lichamelijke klachten of wintersport perikelen. Daarnaast was het ook nog niet helemaal zeker dat onze vaste scheidsrechter zal gaan fluiten. Het zou namelijk wel bijzonder zijn om assistent-scheidsrechter W. de Fluiter, te laten vlaggen.

Afijn, de opstelling gaf op voorhand veel vertrouwen. Maris zou de goal op slot houden en met Niels & Nol als verdediging zou hij daar niet veel werk aan hebben. Stan & Björn (als hij aanwezig zou zijn) zouden de linkerflank voor hun rekening nemen en Mike & The Mountain de rechterzijde. Beer en Knoef stonden ingedeeld op de as. A-Ron en Yellows gingen voorin spelen. Lapré begon langs de zijlijn met vlaggen en Kapitein Blijlevens startte als enige speler in de dugout.

Bij aankomst in de kantine brak echter de paniek uit bij het kader. Björn Weer-niet-kamp had zich helaas moeten afmelden waardoor er geen wissels meer zouden zijn. De situatie was dusdanig ernstig dat zelfs een toevallig aanwezige D-categorie supporter gevraagd werd om z’n voetbalschoenen op te halen. Ondertussen bespraken de spelers de opstelling. The Mountain deed een alternatief voorstel. Hij noemde het “de Optelling”. Of dat een spelfout (boete?) was vanwege de spanning of een knipoog naar het aantal spelers, is niet bekend.

De eerste helft

ATC ging direct lekker van start. De wedstrijd begon met twee prachtige aanvallen welke jammer genoeg net niet succesvol waren. Tubantia kwam nog een keer dichtbij, Maris kwam goed uit en veroverde de bal. Ondertussen kwam de vlag voor buitenspel ook omhoog.

Verder had ATC beduidend meer balbezit en waren ze vooral op de helft van Tubantia aan het voetballen. Er volgde nog een kleine overtreding op Beer die vervolgens door de lucht vloog zoals dat in die oldskool jaren 80 actiefilms ook gebeurd. Het schot van Knoef wat voortvloeiende uit de vrije trap was net zo mooi, maar helaas op de lat.

ATC kreeg in het begin van de wedstrijd genoeg mooie kansen, maar wist ze niet te benutten. Bij Tubantia zat het ook niet mee, die waren vooral flink op elkaar aan het mopperen en op Seppo & Lapré.

Maar toen kwam die, in de 21e minuut, corner voor ATC. Geels nam de corner en gaf bal aan Knoef die deze vervolgens snoeihard tussen alle spelers door schoot, strak in het net! 1-0 voor ATC.

Het tegendoelpunt ging Tubantia niet in de koude kleren zitten en ze begonnen meer gas te geven. Zo kwamen ze ook steeds vaker dichter bij de goal. Maris had wel wat knappe reddingen moeten verrichten. Overigens werd er door Tubantia ook een bal bijna in de kleedkamers geschoten en ligt de wedstrijdbal nog steeds op het dak van het clubhuis.

Er volgde nog een mooie actie van ATC. De opbouw begon achterin bij Kapitein Blijlevens die bal naar Beer passte die na wat mooie acties de bal diep gaf op Stan. Echter kwam daar hun keeper ook aan gewalst en die beukte Stan bijna terug de kantine in.

In de 34e minuut gebeurde het onvermijdelijke. Een aanvaller van Tubantia kwam in z’n eentje met bal op Maris afgestormd. Hij schoot en Maris kon de bal nog net van richting doen veranderen, maar helaas was er ook een tweede aanvaller verschenen die vervolgens de 1-1 maakte.

De laatste 10 minuten van de eerste helft vielen er geen doelpunten meer. Beide teams wisten de kansen niet te verzilveren.

De tweede helft

Zoals ATC de eerste helft begon, begon Tubantia de tweede helft. Aanval na aanval, maar het werd niet spannend gemaakt. ATC kreeg nog wel twee mooie kansen maar ook hier geen geluk. Tubantia begon ook steeds meer te voetballen. De gemiddelde leeftijd lag hier wat lager, dus het tempo lag wat hoger.

In 47e minuut werd er in de dugout één flink zenuwachtig. Rudi nam het vlaggen over Lapre zodat hij kon gaan warm lopen. Dit zou betekenen dat wanneer er na de wissel nog één geblesseerd zou raken, Marinho als enige “speler” nog over zou zijn.

Tubantia kreeg nog even een vrije trap, vanaf net buiten de 16. Hun nummer 10 schoot, verschrikkelijk hard en verschrikkelijk over. Gelukkig geen ongeluk op de A1 veroorzaakt. Maar twee minuten later raakte diezelfde nummer 10 de bal goed en kon Maris er net niet bij komen. 1-2 voor Tubantia.

Daaropvolgend kwamen er twee acties van ATC waarbij de tweede op succesvolle wijze door Niek werd uitgevoerd. Middels een tikkie met links in de rechterhoek zorgde hij voor de gelijkmaker.

Daarna beginnen beide teams wat rustiger te spelen. Arie kreeg nog een weergaloze pass van Yellows, op de millimeter nauwkeurig. Echter werd hij daar zo blij van, dat hij in al z’n enthousiasme de keeper voorbij liep en bal niet meer in de goal kreeg.

20 minuten voor het einde werd Stan gewisseld voor Lapre. Gelukkig niet omdat het moest, maar omdat het kon. Even later nam Nol nog even een corner van Geels dusdanig onbenullig hard op de pantoffel, dat de linker paal uit angst even opzij boog waardoor de bal net niet de goal in ging. Beide teams beginnen te verslappen, net als de kuit van Sander, die in de laatste 10 minuten nog even werd gewisseld voor Stan. De energie was er bij zowel ATC als Tubantie wel uit. In de blessuretijd werd het voor beide teams nog even spannend, maar het is uiteindelijk 2-2 gebleven.

Het was niet het voetbal wat men normaal gesproken kan verwachten van Zondag 2, maar er ontbraken ook genoeg vaste krachten. Al met al prima gedaan met 1,1 wissels en 9 spelers die de volle 90 minuten hebben moeten voetballen. Een verbetering ten opzichte van de twee voorgaande wedstrijden. De derde helft ging overigens een stuk beter en duurde ook langer dan eerste twee bij elkaar opgeteld.

Verslag: Marinho